Altius savjetovanje

Edukacije Kontroling Konzalting

english deutsch

Šesta hrvatska konferencija o kontrolingu: kako je bilo?

Iza nas je još jedan godišnji skup, Altiusova 6. konferencija o kontrolingu. I ovog smo je proljeća, 1. travnja, održali u Zagrebu, a tema joj je bila izvješćivanje.
Predstavili smo dashboard, idealno rješenje za kontrolersko izvješćivanje - na jednoj stranici. Dashboard - koji kreiramo isključivo za jednog korisnika (jedno poduzeće) - je alat koji na pregledan i jasan način ističe najvažnije informacije koje služe ispravnom odlučivanju. Drugim riječima, vrijeme koje menadžeri troše na izradu i oblikovanje dugačkih izviješća može biti prošlost. Uz to što je prilagodljiv potrebama određenog poduzeća, daje i povratnu informaciju, BSC na atraktivnom sučelju, kombinaciju boja i grafike, izuzetnu preglednost.
O čemu je sve bilo riječi na konferenciji, možete pročitati kad kliknete na naslov. Konferenciju možete i „posjetiti“ u galeriji slika.

Šesta hrvatska konferencija o kontrolingu: kako je bilo?

Svako kraljevstvo mora imati viteze. U „kraljevstvu poslovanja“, odnosno u poduzeću, jedan od viteza je kontroling, a njegov je štitonoša - izvješće. Altiusova Šesta hrvatska konferencija o kontrolingu, koju smo održali 1. travnja, bavila se upravo kontrolerskim izvješćem. I to na jednoj stranici (na jednom kompjutorskom ekranu).
Takvo izvješće - dashboard - koje je smo „lansirali“ na konferenciji, doista je iznimna pomoć pri donošenju poslovnih odluka. Dashboard s jedne strane ostvaruje želje svakog vlasnika i uprave jer jasno vizualizira i povezuje informacije, omogućujući da se odmah uoče najvažnije, dakle one informacije koje služe odlučivanju. S druge strane, taj jednostavni alat menadžerima daje mogućnost da dođu do njih kako bi ih proslijedio upravi.
„Dashboard ističe najvažnije“, naglasio je na konferenciji mr. sc. Igor Kaluđer, dodajući da je svima jasno kako je doba gotovo nepreglednih izvješća prošlo. Ne samo zato što menadžere vrijeme „guta“, već i stoga što dashboard ima i - povratnu informaciju, BSC na atraktivnom sučelju, kombinaciju broja i grafike..., što klasična poslovna izvješća nemaju. „Da bi dashbord (o)živio, u njegovom kreiranju ne sudjeluje samo odjel kontrolinga, već i drugi odjeli. Njihove informacije nužne su za kvalitetnu izgradnju dashboarda koji je u potpunosti prilagođen konkretnim potrebama konkretnog poduzeća“, rekla je mr. sc. Andreja Švigir.
O problemima u izvješćivanju na konferenciji smo čuli i iz prve ruke; mag. oec. Gabrijela Belošević ispričala je priču svojeg poduzeća, duhovito nazvanu Mali koraci prema (ne)uspješnom izvještavanju. Njezino prepričavanje kako i zašto je zapinjala izgradnja sustava izvješćivanja i kako su se problemi konkretno rješavali, sudionicima konferencije bio je svojevrstan priručnik pokušaja, pogreški, ispravljanja pogreški, ali i ustrajanja na putu k sustavu izvješćivanja.
Koliko je taj sustav i te kako važan i na područjima proizvodnje i prodajnih cijena, dokazao je svojim izlaganjem Ante Ćurić, govoreći o utjecaju nepravilno definiranih poslovnih procesa na raspodjelu troškova proizvodnje i kreiranje prodajnih cijena.
Zašto je interna kontrola i kreiranje poslovnih procesa važno za kontroling i sustav izvješćivanja, govorila je mag. oec. Aurora Volarević. Polaznicima je ukazala na osnovne korake u kreiranju poslovnih procesa i najčešće pogreške koje se pritom javljaju te često usporavaju cjelokupan proces uvođenja kontrolinga.
Konferenciju o kontrolingu je začinio dr. sc. Leo Mršić, s prodajnom temom Koliko nam je uspješna prodaja koju mjerimo kakvoćom kupaca. Mr. sc. Milan Papić prikazao je tri nezaobilazna statistička modela u procjenjivanju troškova u kontrolingu, uz primjenu modela korelacije i regresijske analize.
O modelima predviđanja poslovne krize nadahnuto je govorio dr. sc. Davor Perkov, dajući mnoštvo životnih primjera pogreški u poslovanju - od nogometnog kluba Manchester Uniteda do Kodaka.
S kontrolingom zaliha i upravljanjem zalihama u Jadran galenskom laboratoriju pozabavila se mr. Karla Katalenac. Pokazala je atraktivan model, na primjeru Aqua Marisa, proizvoda perjanice JGL-a.

AKCIJA U OŽUJKU

Ostvarite 10% popusta na rane prijave do 31.3. za sudjelovanje na 10. međunarodnoj konferenciji o kontrolingu!

Altius neformalnoAltius brošura

PROGRAM ZA IZVRŠNE MENADŽERE
Program za izvršne menadžere - razvoj praktičnih kompetencija

DEMO VERZIJA

Dashboard

Dashboard
Izvještaj na jednoj stranici

Addie metoda Besplatna prezentacija kontrolinga

Jednogodišnja školovanja

Newsletter

Upišite vašu e-mail adresu i prijavite se na Altiusov newsletter!

Prijava na newsletter