Business planeri – Edukacije – Altius

Jednodnevna radionica

Business planeri

Nema novih termina održavanja
Ova edukacija posljednje je održana 7.3.2024.

Ovu edukaciju moguće je pratiti s posla ili od kuće putem aplikacije GoToMeeting - udaljeno praćenje edukacije

Program usavršavanja za BUSINESS PLANERA

Trajanje usavršavanja: 4 mjeseca
od 7. ožujka 2024. do 12. lipnja 2024.

Tijekom radionice polaznici će

  • izraditi dinamičko izvještajno sučelje u Excelu kao podlogu za izradu poslovnih planova
  • naučiti kako ispravno primijeniti različite metode planiranja te odabrati metodu planiranja čiji će rezultat prikazati najvjerojatniju budućnost
  • raditi na računalima koristeći predloške u excelu i na konkretnim primjerima izraditi plan nabave za proizvodnju
  • raditi u Excelu na konkretnim podacima te na temelju protekle potrošnje i očekivanja izraditi plan nabave, definirati strategiju nabave i kreirati plan zaliha
  • raditi na računalima i u Qlik Sense BI alatu. Nakon radionice bit će osposobljeni za samostalnu analizu planova kroz BI alat

1. Radionica: Kako kreirati sustav planiranja i stvoriti analitičku bazu podataka kao podlogu za izradu planova?
Datum održavanja: 7. ožujka 2024., 09:00 - 14:00

Postoje dva osnovna pristupa planiranju: odozgo prema dolje i odozdo prema gore. Odozgo prema dolje podra-zumijeva da vrhovni mena-džment postavlja strategiju, ciljeve i planove koji se prenose na niže razine. Ovi planovi često reflektiraju opći smjer razvoja organizacije, ali mogu biti preambiciozni. Odozdo prema gore pristup temelji se na detaljnoj analizi aktivnosti na nižim razinama poslovanja. Planovi se stvaraju na temelju ostvarenja na nižim razinama i sintetiziraju u organizacijske planove. Ovaj pristup zahtijeva sustavno prikupljanje i obradu informacija te je analitičan.

2. Radionica: Koje metode planiranja koristiti kako bi planovi prodaje (i nabave) bili pouzdani?
Datum održavanja: 4. travnja 2024., 09:00 - 14:00   

Pri izradi pouzdanog poslovnog plana prodaje, preporučuje se analiza povijesnih podataka s kore-kcijama prema ciljevima organiza-cije. Važno je izbjegavati linearno planiranje, budući da poslovni rezultati nisu uvijek linearni zbog vanjskih i unutarnjih utjecaja po-put sezonalnosti, marketinških ka-mpanja i makroekonomske situ-acije. Preporučuje se testiranje plana korištenjem metoda poput vreme-nskih metoda, linearnih regresija te provjera najpouzdanije metode planiranja. Ova analiza povijesnih podataka i testiranje plana osigu-rat će realne i ostvarive ciljeve, čime će poslovni plan prodaje postati pouzdan temelj za planove drugih sektora u organizaciji.

3. Radionica: Kako izraditi plan nabave sirovina u skladu s planom proizvodnje te osigurati optimalnu razinu zaliha?
Datum održavanja: 22. travnja 2024., 09:00 - 14:00   

Organizacije se suočavaju s izazovom optimalnog upravljanja zalihama, osiguravajući odgovor na potrebe u lancu opskrbe bez nepotrebnog opterećenja novča-nim tijekom. U proizvodnim poduzećima, MRP sustav planiranja potreba za materijalima temelji se na planu proizvodnje i prodaje, omogućavajući efikasno upravljanje sirovi-nama i materijalima. Radionica će vam pružiti vještine za samostalno kreiranje plana nabave sirovina, osiguravajući nesmetanu proizvodnju, optimiza-ciju zaliha te povećanje koeficije-nta obrtaja zaliha.

4. Radionica: Kako izraditi plan nabave i plan zaliha?
Datum održavanja: 9. svibnja 2024., 09:00 - 14:00   

Pouzdan plan nabave ključan je za ostvarivanje organizacijskih ciljeva, definirajući kada, što, koliko i po kojim cijenama treba nabaviti. Ovo kompleksno područje zahtijeva sustavan pristup, posebno od stručnjaka u nabavi. Sustav planiranja nabave treba pružiti točne informacije o potrebama, omogućujući strategije nabave prema važnosti proizvoda. Metode poput ABC i XYZ analiza, te analize disperzije, koriste se u planiranju količina nabave i zaliha. Sveobuhvatan plan nabave služi kao alat za poslovno upravljanje, fokusiran na optimizaciju zaliha, racionalno trošenje novčanih resursa, smanjenje troškova, poboljšanje procesa, upravljanje rizicima nabave te uspostavu učinkovitog sustava odnosa s dobavljačima.

5. Radionica: Kontroling planiranja i izvještavanje iz kontrolinga
Datum održavanja: 12. lipnja 2024., 09:00 - 14:00   

Informacije koje se nalaze u dokumentu planiranja najvažniji su objekt kontrolinga. Kontroleri, ali i svi direktori/voditelji sektora na temelju izvještaja o odstupanjima donose odluke o daljnjem smjeru koji može biti nastavak zacrtanog puta ili pak promjena smjera. Na to nas upozoravaju ostvareni ili pak neostvareni KPI nakon kojih se donose zaključci o daljnjem tijeku događaja. Na radionici ćemo proći kroz planove, utvrditi odstupanja (ostvarene i neostvarene KPI) te dati prijedloge unaprjeđenja.

Nema novih termina održavanja
Ova edukacija prethodno je održana
7.3.2024.
Zagreb